VI VILL HA KVAR DISTRIKTSKÖTERSKEMOTTAGNINGEN I EDSBRO

 

 

 

Till  politiker i Norrtälje kommunfullmäktige samt Sjukvårds- och omsorgsnämnden.

 

Vi protesterar mot hotet om nedläggning av Distriktssköterskemottagningen  i Edsbro. Vi accepterar inte den utveckling ärendet fått, eftersom konsekvenserna är så uppenbart ekonomiskt och sakligt negativa. De frågor vi tar upp är inte bara viktiga för vår tilltro till sjukvården utan också för tilltron till den kommunala demokratiska processen. Vi i Edsbro har hållits utanför beredningen. Vi kräver nu;

·        att anslaget f a driva distriktssköterskemottagningen i Edsbro höjs så att nivån är lika med hänsyn till verksamhet, avstånd och patientunderlag, med andra liknande verksamheter.

·        att  kommunen redovisar en konsekvensanalys av en eventuell nedläggning omfattande både vårdkvalitet och ekonomi.

·        Att vi får veta hur de 60 milj kr som Norrtälje kommun fått i glesbygdsbidrag kommer vårt hörn av kommunen till del.

·        att  ett eventuellt nedläggningsbeslut inte fattas före valet hösten 2014, för att ge medborgarna chans till demokratisk påverkan.

 

Med förhoppning att våra förtroendevalda skall slå vakt om en bra sjukvård i Edsbro,

 24 februari 2014

Arbetsgruppen för Edsbro

 

I arbetsgruppen ingår;

Bengt o. Maj Björk, aktiva i Svenska Kyrkan

Inger Nyström, företagare

Casten von Otter, Edsbro Hembygdsförening

Mikael von Otter, näringslivsexpert

Karin Tengvald, Edsbro Röda Korskrets

Berry Westerberg, PRO i Edsbro

 

”Kontinuitet och lokal tillgänglighet är kvalitet och ekonomi i vården.”

 

 

Utan att någon beslutsfattare tar fullt ansvar stängs sannolikt distriktsköterskemottagningen i Edsbro (ort i NV Norrtälje kommun) den 31 mars 2014.  Företrädare för flera av Edsbros föreningar (Hembygdsföreningen, PRO, Röda Korset, Kyrkan) har gått samman för att få politikerna och Cevita Care AB att besinna sig. Edsbro är en närort för omkring 2500 fastboende (inkl. Ununge, Smara m m) varav 45 % äldre  och minst lika många fritidsboende (varav c:a 90 % är länsinvånare).

 

Inte bara vi, utan alla inklusive lokalpolitiker och Cevita, säger att vårdfilialen i Edsbro ger utmärkt sjukvård på den aktuella vårdnivån. Den är uppskattad och den är kostnadseffektiv. Särskilt anmärkningsvärt är att ingen av de inblandade - politiker, tjänstemän eller vårdutförare  - hävdat att det totalt sett blir bättre och billigare vare sig för landsting, kommun eller medborgarna, om filialen stängs. Kontinuitet och lokal kännedom är nyckeln till vårdkvalitet och ekonomi i vårdkedjan. Sjuktransporter, färdtjänst och andra kostnader kommer utan vidare att äta upp besparingen.

 

Medborgarnas tid, bekvämlighet och kostnader får i låtsasmarknadens kalkyler inget värde, liksom den (ibland livräddande) vårdkvalitet som ligger i lokal närhet. Vårt  intryck är att beslutet om vårdfilialen är ett typexempel på kostnadsövervältring. Också företagen påverkas. Om de anställda  skall ta sig till husläkare i Rimbo eller Norrtälje, uppstår i praktiken ofta kostnader för arbetsgivarna. Besök på vårdcentralen kommer att medföra minst en halvdags frånvaro från jobbet för patienten, medföjande anhörig eller vabande förälder.

 

Våra utredningar visar att bidragssystemet inte är rättvist mellan jämförbara vårdcentraler då vissa inte belastas med lokalkostnader. Man har även uppgivit ett för lågt antal äldre i Edsbro och inte tagit hänsyn till att 2/3 av vår mottagnings patientunderlag får en längre restid än 30 minuter (kommunens norm) till närmast husläkarmottagning. Till det kommer naturligtvis att uppskattningsvis tre av fyra patienter (spec. unga och gamla) inte själva kör bil.

 

Logiken styrs av landstingets vårdvalsmodell. Den tycks ha som grundläggande princip ”vård på lika villkor”, inte för medborgarna, men väl för vårdföretagen. Följaktligen har ersättningen för alla vårdfilialer likriktats utan hänsyn till befolkningsstruktur eller geografiskt avstånd. Med genomfört Vårdval får vi i utkanterna noll valmöjligheter.

 

Norrtälje har fått c:a 60 milj. kr i extra bidrag för sin glesbygd, men den politik som förs  missgynnar de glesa kommundelarna.

 

Oss tycks det att stela principer och en stuprörsorganisation hindrar hänsyn till helheten. Rättvisa i Vårdval handlar i vårt fall inte om god sjukvård och tillgänglighet på lika villkor för alla människor, bara om lika villkor för konkurrerande vårdföretag.

 

 

Arbetsgruppen för Edsbro

2014 02 24